Djuren i fokus på Kopparfalls gård
Ladugården på Kopparfalls gård var över 90 år gammal när Rebecka Skill och hennes pappa Per Petersson tog beslutet om att bygga nytt. I augusti flyttade de in i ett helt nytt stall med fokus på djurkomfort och gott om plats.
– Det blev så bra, vi är jättenöjda, säger Rebecka.
Kopparfalls gård har drivits inom familjen Skill/Petersson i fyra generationer. Den gamla ladugården byggdes 1931 och trots flitigt underhåll levde den inte upp till modern standard. När Rebecka hade jobbat på gården under ett par år började funderingarna på att bygga nytt formas.
– Tankarna tog fart på allvar för ungefär fem år sedan. Först var vi inne på att bygga för köttdjur, men det är ju så mycket roligare med mjölkproduktion. Jag tycker man kommer närmare djuren då och jag trivs bra med det, berättar hon.
Det nya stallet byggdes bredvid det gamla där ungdjur och tjurar nu får husera. Den nya byggnaden har plats för 121 mjölkkor.
– Plus en VIP-grupp och ett femtiotal sin-kor och dräktiga kvigor, tillägger Rebecka.
Ökad automatisering
Djurens komfort har varit ett givet fokus under hela byggprocessen – från första ritning till färdigt stall. Liggbåsen är försedda med komfortmadrasser, och spaltytan framför mjölkrobotarna är beklädd med gummimatta. Även skrapgången närmast foderbordet har gummimatta, allt för att få en så behaglig miljö för korna som möjligt. Sidogångarna är väl tilltagna och rymmer både kalvtaxi och mjölktransportör.
– Pappa har varit tydlig med det från början – vi vill få ordentligt med plats när vi jobbar. Det ska vara rymligt för både oss och djuren, menar Rebecka.
I ladugården finns två mjölkrobotar, automatiskt fodersystem och utgödsling. Allt för att underlätta arbetet i stallet.
– Vi har gått från att köra ut foder med skottkärra till helautomatisk utfodring. Det i kombination med att vi slipper mjölka gör ju underverk för arbetsmiljön och förhoppningsvis gör det så att vi till och med kan ta lite semester en gång om året, säger Rebecka.
Totalentreprenad från Ydre-Grinden
I november 2021 sattes plintarna och betongväggarna restes. Sen kom tjälen och med en riktigt kall vinter stannade bygget av en aning.
– Sedan gick det väldigt snabbt när vi kom igång igen. Effektiv tid tog bygget ungefär fem månader om man räknar bort stilleståndet som vädret ställde till. Min sambo, Tobias, är den som varit mest drivande i bygget och han har verkligen gjort underverk med allt – särskilt inredningen, säger Rebecka.
Ydre-Grinden stod som totalentreprenör, och utöver byggnaden med tillhörande byggnation kommer även all inredning, utfodring och utgödsling från Ydre-Grinden.
– Det är vi mycket glada för och något som vi sparat mycket tid på. Det är ju skillnad att ha en person att ringa till, säger Rebecka.
I stallet finns också ett rejält personalrum med plats för både soffa och kök.
– Pappa tyckte att vi skulle ha sovplatser här också, men där satte Tobias stopp, avslutar Rebecka.