
Fänestad Västergård storsatsar mot framtiden
Det tog 10 år av funderingar och överväganden, men när beslutet väl var taget så har de aldrig tittat bakåt. Linda och Anders Gustavsson på Fänestad Västergård har idag en modern och högteknologisk stallbyggnad med automatisk bandfoderfördelare och två mjölkningsrobotar.
Att korna trivs i Anders och Lindas omsorg råder det ingen tvekan om. De har gott om plats och rör sig sömlöst mellan ute och inne. De har hela tiden tillgång till mat och mjölkningsrobotarna ser till att de blir mjölkade med jämna intervaller.
– Vi har valt att ge korna breda gångar och gott om plats, berättar lantbrukarparet. Visst, det blev lite dyrare, men för oss är det viktigt att djuren mår bra och trivs. Det känns bra inombords när vi ser att korna trivs och dessutom är vi övertygade om att de producerar mer mjölk när de mår bra.
Anders och Linda har engagerat sig väldigt mycket i projektet och varit måna om att allt ska bli så bra som möjligt.
– Vi har nog varit inne och petat på varenda detalj i de ursprungliga ritningarna, berättar Linda. Jag tror vi har varit en ganska jobbig kund ibland, fortsätter hon med ett skratt.
Även om beslutsprocessen var lång så har själva byggprojektet gått fort och utan större missöden. Markarbetet var klart i oktober 2018 och då satte själva bygget igång. Den 10 juni 2019 var det dags för inflyttning.
– Det har gått väldigt bra hela vägen och vi har haft otroligt duktiga och effektiva hantverkare på plats, berättar Linda.
Anläggningen är färdig och i full drift sedan ett år tillbaka.
– Det återstår lite målningsarbete och så håller vi på att fixa med kök på övervåningen – annars är allt klart. Det har varit många val och beslut på vägen, men det känns skönt att äntligen vara i mål med projektet, säger Anders.

Anläggningen i Fänestad, strax utanför Forsheda i Småland har för närvarande 60 mjölkande kor, men plats finns för betydligt fler.
– Vi har 106 mjölkplatser och totalt, inklusive sinkor och dräktiga kvigor har vi plats för 147 kor, berättar Anders.
Den automatiska fodringen sparar mycket tid och arbete och gör att hela anläggningen kan driftas av tre heltidsarbetande personer.
– Det har fungerat otroligt bra. Vi hade lite inkörningsproblem, men efter lite justeringar så har det funkat utan problem. Vi blandar foder en gång per dygn just nu, men under den mest foderintensiva perioden på året så får vi blanda två gånger, berättar Anders.
Mat kommer alltid att behövas i samhället och det är ju det vi producerar här. Vi tror på en framtid för det svenska jordbruket och vi hoppas att kommande generationer vill ta över och fortsätta arbetet här på gården.
Anläggningen är väldigt lätt att sköta och Anders programmerar själv hur fodringen ska genomföras genom en lättmanövrerad display.
– Med teknikens hjälp kan vi minimera de manuella momenten och samtidigt få bort tunga och monotona arbetsmoment, förklarar de.
Både Anders och Linda är intresserade av miljöfrågor och det har varit en röd tråd genom hela projektet.
– Vi har naturlig ventilation och solceller här på gården, och en eldriven minilastare berättar Anders. Vi har också kikat på möjligheterna att börja röta gödsel och producera egen biogas, fortsätter han.
Satsningen på den nya anläggningen är en stor investering, men både Linda och Anders ser positivt på framtiden.
– Mat kommer alltid att behövas i samhället och det är ju det vi producerar här. Vi tror på en framtid för det svenska jordbruket och vi hoppas att kommande generationer vill ta över och fortsätta arbetet här på gården, avslutar de.














