
Nystart på Vreta utbildningscentrum
Förödelsen var totalt efter branden på Vreta utbildningscentrum den 15 januari 2020. 130 djur brann inne och hela stallet totalförstördes. Men ur katastrofen reste sig elever, lärare och personal och mindre än ett år senare stod ett nytt stall färdigt; Järngården.
– Det var en tuff tid men vi är riktigt stolta över hela resan vi gjort tillsammans, säger driftsledare Jan Wretemark.
När den värsta chocken lagt sig stod personalen på Vreta inför ett akut problem; i en anslutande ladugård fanns dräktiga kvigor som strax skulle kalva.
– Att fokusera på att lösa detta blev en hjälp i sorgearbetet. Med stöd från Ydre-Grinden hittade vi begagnad båsinredning och kunde genomföra kalvningen på ett bra sätt trots katastrofen, berättar Elin Andersson som jobbar som instruktör på Vreta utbildningscentrum.
Redan innan branden fanns dock långt gångna planer på att bygga ett nytt stall.
– Vi hade till och med ritningsförslag framme med planer på att placera ett nytt stall bredvid det gamla. Men nu blev placeringen istället där det ursprungliga stallet stod och vi spegelvände hela planlösningen för att det skulle passa bättre med verksamheten, berättar Jan Wretemark.
Järngården har plats för 60 mjölkande kor i robot plus sinkor och ungdjur. Stallet är även utrustat med mjölkgropp i utbildningssyften där eleverna kan träna på att lära sig traditionell mjölkning.
– I det stora hela blev det jättebra sedan är det ju alltid detaljer man kommer på när man har arbetat i det ett tag. Det sägs ju att ju fler stall man bygger desto bättre blir det, säger Elin.
Ny teknik i stallet
Den nya byggnaden har automatisk utfodring med en bandfoderfördelare som laddas från en stationär foderblandare och programmeras via en enkel display. Foderbordet har byggts med lite extra bredd för att det ska vara möjligt att gå där och titta på djuren.
– Med den nya tekniken får vi helt andra förutsättningar och upplägg för vårt arbete. Under pandemin har vi haft färre elever på plats i stallet och det har på sätt och vis varit bra så att vi har fått lära oss tekniken ordentligt först, säger Andreas Vestlund som är instruktör på skolan.
Stallbyggnaden och all inredning, utgödsling och utfodring har levererats av Ydre-Grinden. Fokus har legat på att skapa en flexibel ladugård där bås och grindar kan flyttas om vid behov för utbildning och för djurens bästa. I november 2020 stod stallet färdigt och i början av december kunde de första djuren flytta in.
– Det var väldigt känslosamt, berättar Elin.
Stort intresse
Utbildningarna på Vreta utbildningscentrum är populära. Till höstterminen 2020 hade skolan rekordmånga ansökningar och intag. Idag studerar 460 gymnasielever här och det finns ett flertal olika inriktningar.
– Det är också ett ökat fokus på ladugårdsarbete oavsett vilken inriktning du går. Vi tycker oss också märka att det har blivit mer och mer uppskattat oavsett om du läser maskininriktning eller naturbruk, berättar Elin Andersson.