
Nytt stall på Norrums gård
På Norrums gård utanför Gusum driver Göran Pettersson och Marie Greklid köttproduktion sedan 1989. När det var dags att modernisera driften föll valet på Ydre-Grinden och ett helt nytt stall stod färdigt för inflyttning i slutet av 2019.
– Vi var trötta på den gamla ladugården och stod i valet och kvalet om vi skulle satsa eller lägga ner verksamheten, berättar Marie. Men vi kände att vi ville lämna över en verksamhet med full produktion till nästa generation, så därför beslutade vi oss för att riva den gamla ladugården och uppföra ett nytt och modernt stall, fortsätter hon.
Projektet startade på allvar sommaren 2019, då den gamla ladugården revs.
– Markarbetet och grunden gjorde vi själva och i september kom byggfirman och satte igång. Bara drygt två månader senare var det dags för inflyttning, berättar Göran.
Ydre-Grinden har levererat ett komplett stall med limträstomme, vattensystem samt all inredning.
– Vi anlitade Ydre-Grinden även när vi byggde vårt liggbåsstall 2014, så vi vet att de levererar bra grejer som håller. Rejäl inredning som inte går sönder sparar massor av problem, säger Marie.
Det nya stallet har plats för 30 dikor, 10 kvigor och 30 mindre tjurar på upp till 200 kg. I stallet finns också plats för två avelstjurar. När tjurarna kommer till gården så hamnar de i mottagningsstallet i maskinhallen och får växa till sig där.
– Det är tjurkalvar från våra egna dikor och tjurar vi köper in, berättar Göran. När de väger ca 120 kg så flyttar de in i det nya stallet. När de uppnår ca 200 kg så flyttar de vidare till vårt liggbåsstall där de får stanna tills de kommer upp i sin slaktvikt på ca 330 kg. Det brukar ta ca 17 månader, fortsätter Göran.
I det nya stallet går djuren på en djup ströbädd. Stallet är öppet och avgränsat med flyttbara grindar.
– Det är lättskött och samtidigt mjukt och bekvämt för djuren. Vi strör ungefär varannan dag för att hålla bädden ren och fräsch. Det är väldigt smidigt med vår strömaskin och tar inte många minuter. På ett år strör vi ungefär 300 halmbalar, berättar Göran. De flyttbara grindarna gör också att vi smidigt kan skapa mindre boxar, exempelvis vid kalvning, fortsätter han.
Det mesta av gödseln hamnar i ströbädden som töms och görs ren någon enstaka gång per år. Utgödslingen i skrapgången sker smidigt med hjälp av en minilastare och gödslet skrapas rakt ut i gödsellagunen genom en lucka i väggen.
– Ströbädd är otroligt smidigt och lättskött. Dessutom märker vi att djuren tycker om det, speciellt när det är nystrött, säger Marie.
Familjens gårdar Norrum och Ållebråta med sina totalt ca 120 hektar åkermark och betesmark är självförsörjande på både grovfoder och spannmål.
– Det enda foder vi köper in är koncentrat som vi toppar med, berättar Marie.
Gården är Görans barndomshem och köptes av hans far 1959, som styckades av från Engelholms fideikommiss 1942. Marie flyttade in på gården 1988 och sedan 1989 drivs den av Göran och Marie. Det nya stallet var givetvis en stor investering, men det är också en investering för framtiden.
– Båda våra barn arbetar inom branschen, så vi hoppas att någon av dem vill ta över en dag och driva gården vidare, avslutar Göran och Marie.
Fler kundprojekt

På Valsinge får djuren en femstjärnig tillvaro
Sedan 2019 går alla mjölkkor fritt i det nybyggda stallet på Valsinge gård. Metoden kallas FreeWalk Farming och ger lugna, harmoniska och välmående djur. – Kor som mår bra mjölkar också bättre, säger Ylva Righard som driver gården tillsammans med sin son Erik Gunnarsson. Valsinge gård ligger vackert beläget...
Läs hela nyheten
Nystart i Tofta efter branden
Sommaren 2018 hände det som inte får hända. Anders Rehns gård i Tofta brann ner till grunden.– Vi kunde inte rädda någonting, allt blev totalförstört, berättar Anders. Hettan var så stark att till och med björkarna på andra sidan vägen dog, fortsätter han. Anders är tredje generationens lantbrukare på...
Läs hela nyheten
Nytt stall på gammal grund
På Skönero gård utanför Valdemarsvik har syskonen John och Jessica Furenbäck byggt ett helt nytt isolerat stall för mjölkkor. De driver gården tillsammans med sin far Sven-Åke.– Vi hade två gårdar sedan tidigare, och vi köpte den här gården för att flytta hit vår mjölkproduktion, berättar John. På Skönero...
Läs hela nyheten
Automatisering skapar mer tid för djuren
I samhället Torp, strax utanför Mönsterås driver Olof Boson sitt lantbruk i sjätte generationen. När det var dags att utöka och modernisera föll valet på Ydre-Grinden. – Vi hade jobbat med Ydre-Grinden tidigare och visste att det är bra grejer med hög kvalitet, säger han. I mitten av 1800-talet...
Läs hela nyheten