Nytt stall på Norrums gård

Publicerad

På Norrums gård utanför Gusum driver Göran Pettersson och Marie Greklid köttproduktion sedan 1989. När det var dags att modernisera driften föll valet på Ydre-Grinden och ett helt nytt stall stod färdigt för inflyttning i slutet av 2019. 
– Vi var trötta på den gamla ladugården och stod i valet och kvalet om vi skulle satsa eller lägga ner verksamheten, berättar Marie. Men vi kände att vi ville lämna över en verksamhet med full produktion till nästa generation, så därför beslutade vi oss för att riva den gamla ladugården och uppföra ett nytt och modernt stall, fortsätter hon. 

Projektet startade på allvar sommaren 2019, då den gamla ladugården revs.  
– Markarbetet och grunden gjorde vi själva och i september kom byggfirman och satte igång.  Bara drygt två månader senare var det dags för inflyttning, berättar Göran.  

Ydre-Grinden har levererat ett komplett stall med limträstomme, vattensystem samt all inredning. 
– Vi anlitade Ydre-Grinden även när vi byggde vårt liggbåsstall 2014, så vi vet att de levererar bra grejer som håller. Rejäl inredning som inte går sönder sparar massor av problem, säger Marie.  

Det nya stallet har plats för 30 dikor, 10 kvigor och 30 mindre tjurar på upp till 200 kg. I stallet finns också plats för två avelstjurar. När tjurarna kommer till gården så hamnar de i mottagningsstallet i maskinhallen och får växa till sig där.  
– Det är tjurkalvar från våra egna dikor och tjurar vi köper in, berättar Göran. När de väger ca 120 kg så flyttar de in i det nya stallet. När de uppnår ca 200 kg så flyttar de vidare till vårt liggbåsstall där de får stanna tills de kommer upp i sin slaktvikt på ca 330 kg. Det brukar ta ca 17 månader, fortsätter Göran. 

I det nya stallet går djuren på en djup ströbädd. Stallet är öppet och avgränsat med flyttbara grindar. 
– Det är lättskött och samtidigt mjukt och bekvämt för djuren. Vi strör ungefär varannan dag för att hålla bädden ren och fräsch. Det är väldigt smidigt med vår strömaskin och tar inte många minuter. På ett år strör vi ungefär 300 halmbalar, berättar Göran. De flyttbara grindarna gör också att vi smidigt kan skapa mindre boxar, exempelvis vid kalvning, fortsätter han. 

Det mesta av gödseln hamnar i ströbädden som töms och görs ren någon enstaka gång per år. Utgödslingen i skrapgången sker smidigt med hjälp av en minilastare och gödslet skrapas rakt ut i gödsellagunen genom en lucka i väggen. 
– Ströbädd är otroligt smidigt och lättskött. Dessutom märker vi att djuren tycker om det, speciellt när det är nystrött, säger Marie.  

Familjens gårdar Norrum och Ållebråta med sina totalt ca 120 hektar åkermark och betesmark är självförsörjande på både grovfoder och spannmål.  
– Det enda foder vi köper in är koncentrat som vi toppar med, berättar Marie.  

Gården är Görans barndomshem och köptes av hans far 1959, som styckades av från Engelholms fideikommiss 1942. Marie flyttade in på gården 1988 och sedan 1989 drivs den av Göran och Marie. Det nya stallet var givetvis en stor investering, men det är också en investering för framtiden. 
– Båda våra barn arbetar inom branschen, så vi hoppas att någon av dem vill ta över en dag och driva gården vidare, avslutar Göran och Marie.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.