
Prisat stall gav bättre arbetsmiljö
Nöbble gård, ett par mil norr om Kalmar, fick Lantbrukets Byggnadsstipendium 2016. Med en unik form och en rejäl satsning på solpaneler och automatisering är stallet både energieffektivt och lättarbetat.
På Nöbble gård driver Lennart och Veronica Svenzén mjölkproduktion med 145 djur i stallet. Stallet och det mesta av inredningen kommer från Ydre-Grinden och när byggnaden planerades var det många beslut som skulle fattas på kort tid.
– Men vi hade funderat under ganska många år på hur vi ville ha det, så när vi väl bestämde oss gick det ganska snabbt, berättar Lennart.
Nöbble gård är Lennarts föräldrahem. Den gamla ladugården hade nått antikt stadium och började bli svår att driva på ett effektivt sätt.
– Vi hade 70 kor i lösdrift i en gammal ladugård. Så vi hade två val – antingen bygga nytt eller lägga ner. Vi valde att satsa och gjorde det fullt ut. Det var ett enkelt val, egentligen – vi behövde få en fungerande vardag, berättar Lennart.
Den nya byggnaden är magnifik och formen påminner mer om en kyrka än en klassisk ladugård.
– Vi kallar den för “the Cowthedral” halvt på skämt, halvt på allvar, säger Lennart.
Krav-märkt med ekologiskt fokus
Eftersom stallet är byggt i pulpetform är takhöjden enorm vilket ger extra bra luftkvalitet för djuren. I byggnaden finns också generösa personalutrymmen med fikarum, omklädningsrum, dusch och toalett. Anledningen till att stallet fick den nuvarande formen beror på att större delen av taket är fyllt med solpaneler.
– Vi har cirka 4000 m2 solpaneler som drivs i en ekonomisk förening tillsammans med lokala intressenter. När vi byggde detta var det Sveriges största anläggning, men idag finns det väl flera som är större och det är flera som tagit efter konceptet, berättar Lennart.
Nöbble gård är Krav-märkt och i princip självförsörjande på el tack vare solpanelerna på taket och det egna vindkraftverket.
– Dessutom går all gödsel till biogas och vi har värmeåtervinning på mjölken, berättar Veronica.
Förutom mjölkproduktionen tillverkas här också Nöbble gårds ekologiska rapsolja som säljs i butiker i närområdet, på marknader med mera. Restprodukten från oljepressningen blir foder till korna.
Smidig byggprocess
När Lennart och Veronica bestämt sig för att bygga nytt gick processen ganska snabbt. De gjorde studiebesök på andra gårdar för att få inspiration till lösningar och tog in input från både vänner, släkt och leverantörer.
– Vi är väldigt nöjda med både Ydre-Grinden och byggföretaget som skötte själva byggnationen. Vårt mål var att skapa en bra arbetsmiljö – både för vår egen del, men också för nästa generation. Dessutom är det mycket lättare att attrahera arbetskraft med en modern ladugård, säger Veronica.
Stallet stod klart i februari 2016 och sedan dess har det mesta rullat på som det var tänkt. Arbetet är till stora delar automatiserat med mjölk- och foderrobot.
– Då blir det ännu viktigare att man har ett bra djuröga och att vi som jobbar med djuren är uppmärksamma på hur de mår. Djuren har stora ytor och bra komfort, men det är viktigt att vara på alerten, berättar Veronica.







