Familjens dröm blev sann

Publicerad

Johanna och hästarna är helnöjda med det nya stallet, där både inredningen och själva byggnaden kommer från Ydre-Grinden. “Jag nyper mig i armen varje dag.”

Familjens dröm om ett nytt stall blev sann – så gick hela stallbygget till

När familjen Mentzer Nyman i Stråvalla söder om Göteborg växte ur både boende och stall valde man att satsa på nybyggnation. ”Vi sökte en helhetslösning för stallet och det hittade vi hos Ydre-Grinden”, berättar Johanna Mentzer Nyman. Familjens lilla gård i Stråvalla söder om Göteborg började kännas trång. Johanna Mentzer Nyman, maken Samuel och barnen Ellen och Hjalmar gick bokstavligt talat på varandra och de två stallplatserna räckte inte till längre. Beslutet om att något större behövdes togs för fyra år sedan:
– Det var inte bara stallet som var trångt; vi hade vuxit ur boningshuset också. Möjligheten att bygga ut de befintliga byggnaderna diskuterades, men vi kom ganska snabbt fram till att det var ett nybygge som gällde. Vi styckade helt enkelt av, sålde vår gård och byggde en ny, skrattar Johanna.

Proffsig hjälp underlättar valen
Det nya stallet skulle vara både funktionellt och lättskött. För att dessutom vara säkra på att lagar och myndighetskrav vad gäller boxstorlekar, takhöjd, ventilation och annat följdes eftersöktes en färdig lösning och en trygg leverantör.
– Vi beställde Ydre-Grindens produktkatalog och gillade det vi såg. Ydre-Grindens Marita Hjelm hade skickat med sitt visitkort och redan vid första kontakten fick vi omedelbart ett gott förtroende för både henne och företaget. Det kändes verkligen som att de hade koll på grejerna, ingen fråga var för konstig.

“Välvda boxdörrar ger en exklusiv känsla”
Efter en del bollande med Marita och med varandra valde Johanna och Samuel ett klassiskt, isolerat trästall med fyra boxplatser, en skötselplats, sadelkammare och foderdel.
– Vi utgick ifrån Ydre-Grindens basritning som vi spegelvände, ritade dit två extra fönster på gaveln och lade till en dörr vid skötselplatsen för att underlätta gödselhanteringen. Spolplatta har vi anlagt på utsidan.
Boxinredningen levererades även den av Ydre-Grinden och där blev det Ydre Magnifik med träpaneler i grått.
– Jag är så nöjd. Det är snyggt och ger en lite exklusiv känsla med välvda boxdörrar och mässingsknoppar, säger Johanna.
Hon är också är nöjd med stallets öppningsbara fönster, med integrerade galler som följer med ut när man öppnar fönstret eller ställer dem i vädringsläge.

Johanna gillar de välvda boxdörrarna för att de ger en exklusiv känsla. 

Snabbt och enkelt att få byggnaden tät
När markarbetet var gjort och plattan stod klar kom stallet som en materialsats – komplett med allt från träväggar, gavelspetsar, tak, fönster, dörrar och ventilation. Väggarna levererades i färdiga block med ytterpanel och vindpapp redan på plats. Det gör att när de monterats ihop blir byggnaden snabbt tät och det blir enkelt att fortsätta med inomhusarbetet.
– Vi tog hjälp av lokala snickare för att montera ihop och resa stallet, sätta innertaket och få fönster och skjutporten på plats – men resten gjorde vi själva med stor hjälp av min pappa. Och visst var det mycket arbete. Vi har till exempel målat två kilometer innerpanel i tre omgångar innan det sattes upp…
Johanna ler men poängterar att även om det var mycket jobb så fanns det också en tillfredsställelse i att se hur det egna stallet växte fram.

Väggarna levererades monterade, vilket gjorde att stallbyggnaden blev taktät snabbt och enkelt.

Skräddarsydda lösningar utifrån behov
Ydre-Grindens trästall kan fås både isolerat och oisolerat. Väggblocken produceras i samarbete med Lövångers Bygg, där de står för snickarkunnandet och Ydre-Grinden för häst- och stallkunskaperna.
– Trästallet kom till som ett komplement till våra betongstall, berättar Marita Hjelm som har arbetat som säljare hos Ydre-Grinden i elva år.
Hon är kundens bollplank och är med i hela processen, från första skiss till färdigt stall, och hon konstaterar att intresset för stallbyggnationer är stort. I den första seriösa kontakten handlar det om behovsanalys, då ett hobbystall kräver annat än till exempel ett inackorderingsstall. Därefter görs en grov skiss på det tänkta stallet. Alla skisser och ritningar görs av kunniga ritare med stor erfarenhet av djurhållning, som verkligen förstår behoven.
– Steg två är en enkel planskiss och när den har landat hos alla görs en detaljerad offert. Accepteras den går vi vidare. Här är det alltid en balansgång innan förprövningen har godkänts av länsstyrelsen. Ibland krävs även bygglov, säger Marita.

Små detaljer spelar stor roll
Det är alltid kunden som sköter myndighetskontakterna, men Marita tar fram alla nödvändiga underlag.
Förutom sin erfarenhet som säljare är Marita både A-domare och överdomare i hoppning, och har en gedigen bakgrund som hästtjej. Hon vet vad som krävs av ett stall och vet att det kan vara smart att satsa på noggrannhet även i de små detaljerna:
– Det viktigaste är att tänka framåt och verkligen fundera över vilken typ av hästhållning jag vill ha. Man ska också tänka på anläggningens flöde, det ska vara rationellt och tidsbesparande även i ett hobbystall.
 
“Jag nyper mig i armen varje dag”
Familjen Mentzer Nymans stall i Stråvalla har nu stått färdigt i två år. Boxarna bebos av Johannas belgiska halvblod och barnens A-, B- och C-ponny, alla trivs och trångboddheten är ett minne blott.
– Jag är helnöjd med allt, från de första kontakterna med Ydre-Grinden ända fram till färdigt stall. Även brandsäkerheten är stor eftersom det finns en brandvägg mellan foderdel och stall. Sadelkammaren är en egen brandcell och båda utrymmena har branddörrar av stål. Stallet är lättarbetat, välventilerat och har bra belysning – hovslagaren säger att det är en fröjd att komma hit. Det är en enorm förmån att ha alltsammans alldeles utanför knuten. Jag nyper mig i armen varje dag.

Det färdiga stallet hos familjen Mentzer

KUNDINSPIRATION

Besök Ydre-Grinden på Instagram

NYHETSBREV

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!