Nybyggt stall i klassisk miljö

Publicerad

Mitt i det idylliska uppländska landskapet ligger Rasbo Prästgård. Fastigheten har ett kulturhistoriskt värde och hela området påminner om något som skulle kunna  vara med i vilken Astrid Lindgren-saga som helst. Här har Caroline Trolle byggt ett helt nytt stall med plats för fyra hästar.
– Det blev väldigt bra med generösa ytor, luftigt och flera entréer, säger Caroline. 

Caroline och döttrarna Sigrid och Alice har varsin häst som tidigare var inackorderade i ett närliggande stall. Men när de beslutade att stänga ner bestämde sig familjen för att bygga eget. 

– Vi har flyttat runt lite tidigare och det tar tid för hästarna att vänja sig, så då bestämde vi oss för att bygga något eget här på gården, berättar Caroline. 

Caroline, som till vardags är arkitekt med inriktning mot kulturmiljöer, ritade stallet själv. Sedan anpassades det efter Ydre-Grindens standarder. 

– Men vi ville, och var tvungna, att ta hänsyn till vissa kulturhistoriska detaljer. Bland annat har vi en annan takvinkel än standard, tegelpannor på taket och lite andra speciallösningar, berättar Caroline. 

 Fönstrena i stallet är välvda och har foder och smygar i metall och i taket sitter det träullit i hela stallet. Men alla detaljer har inte med det kulturhistoriska värdet att göra. 

– Det måste ju vara snyggt också. Speciellt inredningen, så där valde vi modellen Magnifik med ekplank och guldknoppar. Det var jätteviktigt för oss, säger Sigrid som är den äldsta av systrarna Trolle. 

Men utseendet är, som bekant, inte allt – ett stall måste självklart vara praktiskt och bekvämt för både hästar och människor. I familjen Trolles stall finns en spolspilta placerad i direkt anslutning till entrén som leder ut mot hagarna. 

– Vi har tittat på många olika stall och tagit med oss de idéer som vi tyckte var bra. Att ha en spolspilta direkt vid entrén med en väldigt lång slang är supersmidigt, tycker vi, säger Caroline. 

I stallets sadelkammare finns både praktisk förvaring, plats för priser och lite bekväma möbler för allmänt “hästhäng”. I oktober 2022 stod stallet klart och hästarna flyttade in. 

– Då hade det gått 10 månader sedan vi påbörjade processen så det har ändå flutit på bra med alla delar och vi har inte drabbats av några större förseningar. Nu är det bara småfix kvar som att sätta upp krokar i foderkammaren och komplettera med några boxskyltar, och lite kring utemiljön, avslutar Caroline.


KUNDINSPIRATION

Besök Ydre-Grinden på Instagram