Smidigt och tryggt

Publicerad

Smidigt och tryggt när familjen Björkholm byggde stall: ”Lite som att bygga lego”

Att bygga stall är många hästägares dröm, men både ritandet och myndighetskontakterna tar tid och kräver förkunskaper. Här berättar Lars Björkholm om familjens stallbygge – som gick väldigt smidigt tack vare färdiga moduler och den erfarna helhetsleverantören Ydre-Grinden.

När Lars Björkholm köpte gård i Skärblacka utanför Norrköping behövdes det ett stall. Och då gärna ett som var lite större än vad familjens fyra egna hästar krävde.
– Vi tänkte framåt direkt, ville inte begränsa oss och planerade även att ta in några inackorderingar. I dag står vi med 18 boxar där det för närvarande finns hästar i 12 av dem. Vi har ingen brådska med att fylla dem, vi tar det i vår takt, säger Lars.
  
Koll på lagar och myndighetskrav
Han funderade faktiskt aldrig på att bygga stall i lösvirke med allt vad det innebär i tid, planering och kunskap. För inför ett stallbygge är det onekligen många saker att tänka på.
Förutom att du vill ha ett funktionellt och lättskött stall som passar både fyr- och tvåbenta ska du även ha koll på lagar och myndighetskrav i allt från boxstorlekar och takhöjd, till ventilation och ljusinsläpp. Familjen Björkholm överlät den delen till Ydre-Grinden:
– Ydre-Grinden har flera basmodeller att utgå från där man kan anpassa, lägga till och dra ifrån efter egna önskemål. Vi visste ganska väl vad vi ville ha, säger Lars.
Och han räknar upp spolspilta, tvättstuga samt toalett och kök med plats att ”hänga” i. Förutom det självklara som boxar, sadelkammare och plats för foder.

Stallet kom i färdiga block
Lars hade en tät dialogYdre-Grinden som till slut kunde presentera en ritning där alla krav, både från myndigheter och från familjen Björkholm själva, var tillgodosedda.
– Allt fungerade mycket smidigt. När väl markarbetet var klart och bottenplattan stod färdig gick det snabbt. Från det att väggblocken – lite som att bygga lego – och all inredning levererades till inflytt av första hästen i januari 2017 tog det inte mer än sju månader, berättar han.
Stallet från Ydre-Grinden kommer i färdiga väggblock där ytterpanel och vindpapp redan är på plats. Blocken monteras sedan ihop, vilket gör att byggnaden snabbt blir tät och det blir enkelt att fortsätta arbetet inomhus.
– Boxarna byggde vi ihop själva men i övrigt anlitade vi lokala snickare och andra hantverkare, säger Lars.
Han är väldigt nöjd med hur allt har fungerat, från första kontakt och offert till ritande och färdigställande.
– Nu ska vi bygga ridhus, skrattar Lars som själv precis har börjat rida:
– Jag fyller snart 60 så jag tänkte att det var dags att prova för att förstå hur svårt det är. Nu har jag tagit tio lektioner och det är väldigt roligt. Rekommenderas!

Stallet har anlänt och håller på att monteras.

Bollplank genom hela processen
Ydre-Grindens trästall kan fås både isolerat och oisolerat. Väggblocken produceras i samarbete med Lövångers Bygg, där de står för snickarkunnandet och Ydre-Grinden för häst- och stallkunskaperna. Stallinredningen kommer från Ydre-Grinden.
– Trästallet kom till som ett komplement till våra betongstall. Först som lösvirke under några år, men genom samarbetet med Lövångers Bygg kan vi erbjuda en förenkling för hemmasnickaren. Nu har vi samarbetat i fem år, berättar Marita Hjelm som har arbetat som säljare hos Ydre-Grinden i tio år.
Hon är kundens bollplank och är med i hela processen, från första skiss till färdigt stall. Marita får stallförfrågningar nästan varje dag. Och även om långt ifrån alla resulterar i ett färdigt stall konstaterar hon att intresset för stallbyggnationer är stort.
I den första seriösa kontakten handlar det om behovsanalys, då ett hobbystall kräver annat än till exempel ett inackorderingsstall. Därefter görs en grov skiss på det tänkta stallet. Alla skisser och ritningar görs av kunniga ritare med stor erfarenhet av djurhållning, som verkligen förstår behoven.
– Steg två är en enkel planskiss och när den har landat hos alla görs en detaljerad offert. Accepteras den går vi vidare. Här är det alltid en balansgång innan förprövningen har godkänts av länsstyrelsen. Ibland krävs även bygglov, säger hon.

Interiörbild från box i familjen Björkholms stall.

Har själv gedigen hästerfarenhet
Det är alltid kunden som sköter myndighetskontakterna, men Marita tar fram alla nödvändiga underlag.
– Jag gör en samlingsbilaga med all information. Även sådan som länsstyrelsen inte efterfrågar i sin blankett, men som det alltid kommer frågor på i efterhand. På så vis effektiviserar vi processen och bygget kan påbörjas så snabbt som möjligt.
Förutom sin erfarenhet som säljare är Marita både A-domare och överdomare i hoppning, och har en gedigen bakgrund som hästtjej. Så Marita har sett många hästanläggningar, både bra och mindre bra. Hon vet vad som krävs av ett stall och vet att det kan vara smart att satsa på noggrannhet även i de små detaljerna:
– Det viktigaste är att tänka framåt och verkligen fundera över vilken typ av hästhållning jag vill ha. Man ska också tänka på anläggningens flöde, det ska vara rationellt och tidsbesparande även i ett hobbystall.


KUNDINSPIRATION

Besök Ydre-Grinden på Instagram

NYHETSBREV

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!