“Stallet blir en plats där vi umgås”

Publicerad

Med smart planering och omsorg om detaljer har Folåsa Ridhus, sedan ett par månader tillbaka, ett helt nybyggt stall. Här finns plats för elva hästar med närhet till hagar och paddock. 
– Vi har också ett eget fikarum för alla ryttare som skapar en fin gemenskap, berättar Ulf Bengtzon som äger stallet. 

Mitt på Östgötaslätten i utkanten av Vikingstad ligger Folåsa ridhus. Ridhuset byggdes för närmare 25 år sedan och tanken var att ryttare från olika stall i närområdet skulle ha någonstans att rida på vintern. Men i takt med att familjen Bengtzons hästintresse ökade formades också drömmen om ett eget stall. 

– Min dotter Anna började rida 2008. Och för några år sedan fick hon en egen häst. Så då hade vi plötsligt ett ridhus och en häst – men inget stall, berättar Ulf. 

När det var dags att realisera tankarna på att bygga tog Ulf in offerter från flera leverantörer. Valet föll på Ydre-Grinden – mycket tack vare konstruktionen med fribärande takstolar som gör stallet öppet och lätt att underhålla. 

– Men vi fastnade också för Ydre-Grindens inredning som vi tycker är mycket bra. Vi lät alla “hyresgäster” vara med och tycka till och de var eniga med oss i beslutet, berättar Ulf. 

När vi är på besök i Folåsa finns sju hästar på plats i det nya stallet. Ytterligare två är på väg in. 

– Totalt har vi plats för elva hästar i stallet. Då har vi en avskild spolspilta och en skötselplats inne i stallet, berättar Ulf. 

Spolspiltan ligger avskild från själva stallet för att hålla ute fukt och att smidigt kunna hålla hästarna rena innan de tas in i boxarna. I stallet finns även smarta förvaringsutrymmen för sadlar, täcken och andra hästtillbehör. Utöver fikarum har stallet även toalett med dusch och en rejäl tvättstuga med maskiner där täcken med mera kan tvättas. 

– Vi håller även på att färdigställa ett rejält fikarum med fönster mot paddocken. Det kommer bli en naturlig samlingsplats och hela stallet kommer att bli en plats där vi kan umgås kring hästarna, berättar Anna som har sin häst Ballerina i box nummer tio. 

Stallet är ljust och luftigt och boxarna är av Ydre-Grindens modell Magnifik (hög med delad dörr). Ulf har tillsammans med sin fru, dotter och sin bror inrett stallet med smarta och snygga detaljer för allt från förvaring till numren på boxarna.

– Vi har verkligen fokuserat på att få ett fint stall samtidigt som det ska vara lätt att sköta. Stallet drivs som kollektivstall så alla hyresgäster hjälps åt enligt ett schema för att hålla ordning, avslutar Anna. 


KUNDINSPIRATION

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Nyhetsbrev

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!