Uppgraderat stall med nya boxar

Publicerad

Mitt på Östgötaslätten, på gränsen mellan Motala och Vadstena, hittar vi stall Appelby. Här har Patrik och Malin Luomanen uppgraderat sitt stall med nya boxar från Ydre-Grinden.

– Vi är jättenöjda med resultatet, säger Patrik Luomanen. 

Malin och Patrik tog över Patriks föräldragård för två år sedan. Stallet var redan ett häststall, men den senaste renoveringen gjordes för närmare 30 år sedan. 

– Då byggde mina föräldrar om ett befintligt kostall så att det passade hästar. Men det var lågt till tak med en höskulle ovanför så vi blåste ut allt, höjde taket och gjorde om. Vi har fått ovärderlig hjälp av både vänner och familj. Utan dem hade vi inte rott detta i land, berättar Patrik. 

I det nyrenoverade stallet finns plats för fyra hästar. Känslan är rustik och gamla dörrar och synliga bjälkar ger stallet en ombonad känsla tillsammans med de nya boxarna från Ydre-Grinden. Väggarna mellan boxarna har Patrik själv murat. 

– Men det började med att vi köpte kontaktgaller och ventilation från Ydre-Grinden. Även om inte det var någon jättestor order fick vi extremt bra service vilket gjorde att det kändes självklart att beställa boxarna från samma leverantör, säger Patrik. 

Boxarna är rymliga, med gott om plats för både häst och skötare. Boxarna är av modellen Ydre-Boxen och har måttanpassats för att passa perfekt i det gamla stallet. 

– Det finns ju inte en vinkel som är rak i det här stallet men vi fick bra hjälp och hade riktigt bra diskussioner med Ydre-Grinden. Det underlättade, säger Patrik. 

Sparar tid

Patrik och Malin har i dagsläget tre hästar. Två shetlandsponnys och en fullstor häst som de båda tävlar med i hoppning och dressyr. 

– Patrik är mer för hoppning och jag mer för dressyr. Men det har varit dåligt med tävlingar för vår del sedan innan pandemin. Men vi försöker träna aktivt, berättar Malin. 

Även om det återstår en del fix och färg i stallet är det mesta på plats. Hästarna har flyttat in och Malin och Patrik njuter av att ha nära till hästarna. 

– Tidigare hade vi dem inhyrda vilket innebar att vi fick lägga mer tid på resor. Nu är det mycket smidigare, säger Malin. 

Nästa projekt blir att färdigställa en skötsel- och spolspilta i stallet. 

– Och så ska vi byta alla fönster. Så det finns att göra, avslutar Patrik. 


KUNDINSPIRATION

Besök Ydre-Grinden på Instagram

NYHETSBREV

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!