Automatisering skapar mer tid för djuren

Publicerad

I samhället Torp, strax utanför Mönsterås driver Olof Boson sitt lantbruk i sjätte generationen. När det var dags att utöka och modernisera föll valet på Ydre-Grinden.rn– Vi hade jobbat med Ydre-Grinden tidigare och visste att det är bra grejer med hög kvalitet, säger han.

I mitten av 1800-talet sålde en skeppare sin båt och köpte en gård. Resten är historia, och idag är det Olof Boson som äger och driver den i sjätte generationen. Gården är idag en modern anläggning där automatisering och teknik spelar en viktig roll.

– Vi vill lägga vår tid på djuren och se till att de har det bra och är friska. Alla monotona, tråkiga och tunga moment har vi försökt att automatisera bort. Dessutom skapar automatiseringen en stor frihet för oss som jobbar här. Vi behöver till exempel nästan aldrig passa några tider, berättar Olof.

På gården finns ett kalvstall med plats för 150 kalvar som stod klart på hösten 2018 och ett spaltstall för 350 tjurar som färdigställdes sommaren 2019. Båda stallen har en gemensam datorstyrd foderanläggning som automatiskt blandar och ger rätt mängd foder till gårdens alla tjurar tre gånger per dag. Majs, vallensilage, spannmålskross, mineraler, salt och koncentrat står på menyn.

– Det enda vi gör manuellt är att ge mjölk till de allra yngsta kalvarna. Det gör vi smidigt två gånger per dag med en mjölktransportör. I övrigt är allt automatiserat, berättar Olof. Vi fyller på med ensilage på rivarborden en gång per dag, sen sköter sig fodringen av sig själv, fortsätter han.

Tjurarna har fri tillgång till mat och vatten för att de ska växa i önskad takt.

– Vi håller koll på hur mycket de äter och vi kan styra exakt hur mycket foder varje grupp får. Ser vi att de inte äter upp så minskar vi lite och vice versa. De låsbara kalvfronterna ser till att fodret fördelas jämnt, och att ingen blir utan mat, förklarar Olof.

När kalvarna blir tillräckligt stora får de flytta in i spaltstallet, en anläggning med plats för 350 tjurar.

– Tjurstallet är redan förberett för utökning, så när vi känner att det är dags att växa så kan vi förlänga byggnaden och öka kapaciteten. Stallet är helt automatiserat och både fodring och utgödsling sker utan att någon personal behövs, förklarar Olof.

Tjurstallet har automatisk utgödsling med så kallat självflyt. Gödslet rinner ut i en kulvert där skrapor tar den vidare till en tryckare som trycker iväg det till den närbelägna gödselbrunnen.

– Sen blir det gödning på våra åkrar. Allt är ett kretslopp på en bondgård och allt hänger ihop, säger Olof.

Olof och hans personal lagt mycket tid och energi på att skapa en bra och stressfri djurmiljö.

– Tjurarna delas in i grupper när de är tre månader gamla. Sen håller vi de grupperna ända till det är dags för slakt. Den automatiska utgödslingen gör också att vi slipper gå in och störa. Vi lär oss hela tiden mer om djurens behov och hur vi kan arbeta för att de ska ha de så bra som möjligt, berättar Olof.

Vi vill lägga vår tid på djuren och se till att de har det bra och är friska. Alla monotona, tråkiga och tunga moment har vi försökt att automatisera bort.

Under byggprojekten har Olof haft tät kontakt med Ydre-Grinden.

– De vet vem jag är när jag ringer och allting går väldigt smidigt och enkelt. De vet mina behov och de engagerar sig för att allt ska bli så bra som möjligt. Det handlar ju om ganska stora investeringar så för mig är förtroendet otroligt viktigt, säger Olof. De var också här och kollade läget flera gånger under byggtiden, fortsätter han.

Automatiseringen har också skapat möjligheter för en bra arbetsmiljö. Totalt drivs gården runt på åtta heltidstjänster som efter byggprojekten jobbar i en ljus och fräsch miljö med bra luft.

– Vi jobbar i regel 7-16. Bara för att man är bonde så måste man kunna ha ett normalt liv med fritid och semester. Med dagens teknik är det fullt möjligt. Alla tråkiga och tunga moment är borta och vi kan lägga vår tid på det som verkligen är viktigt – att ta hand om djuren, avslutar Olof.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.