Utmanande utbygge på Bleckenstad gård

Publicerad

Under 2020 genomfördes en större utbyggnad av en ladugård på Bleckenstad gård, strax utanför Mjölby.
– Vi förlängde ladugården med 30 meter och skapade en större och mer rymlig miljö för våra mjölk- och sinkor, berättar Gunnar Johansson.

Gården drivs av bröderna Mats, Magnus och Gunnar samt Magnus son Martin och har funnits i släkten sedan 1913. 

– Vi är sedan 20 år en ekologisk mjölkgård och vi har i dagsläget 370-400 kor, berättar Gunnar. Vi odlar ca 650 hektar och är i princip självförsörjande på foder och vi tillverkar maten i vår egen foderfabrik, fortsätter han. 

Utbyggnaden saknade inte utmaningar och det vara flera faktorer som komplicerade processen.

– Först och främst var vi tvungna att få byggplanerna godkända av vägverket eftersom ladugården ligger så nära vägen. Men den största utmaningen var att vi hade ladugården i full produktion under hela byggtiden. Samtidigt som byggfirman arbetade på platsen så skulle mjölkning, kalvning, utfodring, o.s.v. fungera precis som vanligt, berättar Gunnar. Byggfirman var otroligt professionell och det är mycket tack vare dem som vi fick det att fungera, fortsätter han.

Den gamla ladugården var ca 20 år gammal och sedan den byggdes så har byggnormerna i Sverige förändrats. 

– Den nya delen är mycket kraftigare dimensionerad, vilket gjorde utbyggnaden mer komplicerad. Det var inte bara att bygga ut, utan både plintgrund och stomme var tvungen att anpassas till gällande krav, berättar Mats. Vi fick lösa de problem som uppstod efter hand, fortsätter Gunnar.

Det tog ca sex månader från byggstart tills dess att den nya delen togs i full drift.

– Vi drog igång i april 2020 och det stod klart i oktober, berättar Gunnar. Vi är mycket nöjda med slutresultatet och vi märker att djuren är det också, fortsätter han.

En investering i kokomfort

Framför allt var utbyggnaden en investering i bättre kokomfort. 

– Kons trivsel och komfort är mycket viktigt för oss. Vi väljer inte bara de billigaste lösningarna, utan det som är bäst för våra djur, säger Mats. Bland annat har vi valt extra tjocka gummimattor i liggbåsen för att göra det bekvämt och trivsamt för djuren. Förhoppningsvis har det också positiva effekter på produktionen, fortsätter han.

Besättningen är uppdelat i tre olika mjölkande grupper.

– Vi har två grupper med ca 130-140 mjölkkor i varje. Men sedan ca 10 år tillbaka så har vi även en VIP-grupp som är en uppstartsgrupp efter kalvning där nykalvade och kvigor får lära sig att komma in i systemet. VIP-gruppen blir en slags mjuk inskolning där de får lära sig hur det är att bli mjölkad av robotar, med mera, förklarar Mats.

Engagerad personal

Sammanlagt krävs det fyra heltidspersoner för att sköta driften i det utbyggda kostallet, och totalt jobbar 10 personer på gården.

– Vi har väldigt duktiga och engagerade medarbetare här på gården, och det är en viktigt del i att få arbetet att fungera. Vi har ca 400 kalvningar per år och därutöver är det inseminationer, skötsel, hygien, flyttningar av djur och mycket annat som ska hinnas med, berättar Mats. Trots att mycket är automatiserat, så krävs det personal för att uppnå en stabil produktion, fortsätter han.

I projektet har Ydre-Grinden varit totalentreprenör och stått för både själva byggnationen, samt levererat all utrustning och inredning inklusive utgödslingslösning och vattensystem.

– Vi har jobbat med Ydre-Grinden tidigare och vet att det fungerar bra. De levererade bland annat all inredning när vi byggde stallet en gång i tiden. Vi har använt Ydre-Grindens grejer i 60 år, så vi har en väldigt långvarig relation med dem och känner dem väl, berättar bröderna.

Flera smarta lösningar

Lösningen för utgödsling består av skrapor i gångarna, samt ett spaltgolv med självflyt i ytan mellan den gamla och nya delen. Här finns vattentrågen, vilket gör att korna ofta uppehåller sig här. Sedan trycks gödseln via en kulvert till stora bassänger, för att i nästa skede pumpas ut på åkrarna. 

– Utgödslingslösningen bygger på millimeterprecision och fungerar fantastiskt bra, berättar Gunnar.

I stallet finns också Ydre-Grindens fällbara ryktborstar. 

– Vi strör ca två gånger i veckan med hackad halm och då är det smidigt att kunna fälla undan borstarna och köra in med minilastaren, säger Mats.

Ständig utveckling

På Bleckenstad gård är det tydligt att man har satsat mycket på utveckling. 

– Vi följer utvecklingen både i Sverige och utomlands. Det är viktigt att omvärldsbevaka och ha koll, så man inte blir frånsprungen, säger Mats. Utvecklingen har gått fort i branschen de senaste åren och det är en bidragande orsak till att lantbruket i Sverige har överlevt, fortsätter han.

Att driva lantbruk är idag en verksamhet som kräver att man kan ta till sig ny teknik, nya lösningar och nya arbetssätt.

– Vi har jobbat mycket med logistiken och för att få till bra flöden i ladugården. Vi har helt enkelt försökt att optimera både djurflöden och foderflöden för att skapa en lättarbetad miljö som samtidigt är bra för korna, förklarar Gunnar.

Bröderna är mycket nöjda med resultatet även om det var en lite besvärlig byggtid.

– Nu har vi helt andra ytor och bättre utrymme, vilket har förbättrat kokomforten betydligt, berättar de. Vi har även fått in 50 sinkor längst ner i stallet nu, vilket har frigjort andra ytor på gården, avslutar de.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.