Brisfläktar skapar bättre miljö för djuren

Publicerad

Strax utanför Tomelilla i Skåne ligger Bollerups lantbruksinstitut, ett av Sveriges största naturbruksgymnasier.

För att skapa en bättre och svalare miljö för de ca 150 mjölkkor som finns i verksamheten så installerades två så kallade brisfläktar under våren 2021.

– Tanken är att vi ska få ner temperaturen under de varmaste månaderna på året och samtidigt skapa ett bra och naturligt luftflöde som korna trivs med, säger Roger Mårtensson som är ladugårdsförman med ansvar mjölk- och köttdjuren på Bollerup.

När det är som allra varmast så lider korna av den höga temperaturen. De mår sämre och får sämre aptit vilket leder till att de mjölkar sämre.

– Precis som vi människor så vill korna ha en skön temperatur och lite lagom blåsigt. Då mår de som allra bäst. Vi har diskuterat detta länge och när Ydre-Grinden föreslog att vi skulle titta närmare på brisfläktar, en lösning som är vanligt i Danmark, så nappade vi, berättar Roger Mårtensson.

Systemet består av två stora helikopterliknande fläktar som är fastbultade i takbjälkarna. Rotorbladen mäter sju meter i diameter och när de roterar så trycker de ner luften mot marken där korna ligger.

– Fläktarna flyttar stora luftvolymer och skapar luftströmmar som gör att det känns betydligt svalare. Ny luft kommer hela tiden in utifrån vilket gör att även luftkvaliteten förbättras inne i stallet, förklarar Roger. Även under årets varmaste dagar så blir det behagligt för djuren, fortsätter han.

När det blir svalare i stallet så äter korna mer, vilket gör att de ligger mer och idisslar – och det är då de producerar mjölk.

– När det är som varmast så tappar vi ca 2 kg mjölk per ko och dag. Med fläktarna så får vi kor som mår bättre och som producerar mer mjölk. Det är alltså en investering i både högre produktion och bättre djurvälfärd, säger Roger. 

Ydre-Grinden är sedan många år leverantör till Bollerups naturbruksgymnasium.

– De byggde stallet 2013 och har levererat all inredning och fodersystem. De är en smidig partner att jobba med och vi är väldigt nöjda, säger Roger. Förutom det rent ekonomiska så är kvalitet och service två faktorer som är väldigt viktiga för oss och där lever Ydre-Grinden väl upp till våra krav, fortsätter han.

Om Bollerups naturbruksgymnasium

Bollerup är en av Sveriges största naturbruksgymnasier och här går ca 250 elever som bor på internat. Skolan har en jordbruksinriktning och en hästinriktning.

I verksamheten finns förutom de 150 mjölkkorna även 330 suggor, ca 100 hästar och 70 tackor. Här finns även en köttdjursbesättning med 30 simmentalkor och 15 st anguskor. På anläggningen odlas 480 hektar åkermark.

Vill du veta mer om vår brisfläkt?
Se produktinformation här.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Nyhetsbrev

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!