Nystart i Tofta efter branden

Publicerad

Sommaren 2018 hände det som inte får hända. Anders Rehns gård i Tofta brann ner till grunden.
– Vi kunde inte rädda någonting, allt blev totalförstört, berättar Anders. Hettan var så stark att till och med björkarna på andra sidan vägen dog, fortsätter han.

Anders är tredje generationens lantbrukare på gården i den lilla byn Tofta i närheten av Flisby i Småland. Han odlar sitt vallfoder själv och har i dagsläget 80 köttdjur.

Efter att försäkringsbolaget gjort sitt stod det klart att Ydre-Grinden fick uppdraget att återuppbygga ladugården.
– De hade även levererat inredningen i den gamla byggnaden, så det kändes bra att anlita dem igen. Jag har varit väldigt nöjd med deras grejer genom åren. Inredningen var 20 år gammal, men fungerade fortfarande utan problem. Ydre-Grinden levererar bra grejer som håller, och det är väldigt viktig, säger Anders.

3,5 månader efter den ödesdigra branden så var det dags för byggstart och redan fem månader senare flyttade djuren in i det nybyggda stallet.
– Hela byggprocessen gick väldigt smidigt. Jag hade gjort alla val och tagit alla beslut i förväg, så allt flöt på under hela byggtiden, säger Anders. Jag hade väldigt bra kontakt med Ydre-Grindens säljare som jag kände sedan tidigare, och hela projektet gick enligt planerna, fortsätter han.

I stallet har Anders idag 80 tjurar, vilket är något fler än i den tidigare byggnaden. Tjurarna flyttas stegvis till större boxar efterhand som de växer.
– Jag har valt att bygga ungefär som det såg ut innan, men det nya stallet är något större. Dessutom finns personalutrymmen, vilket är ett lagkrav när man bygger idag, förklarar Anders. 

Den stora skillnaden i det nya stallet är inomhusmiljön.
– Det är ljusare och mycket bättre luft. Det var ju en gammal byggnad från 1915, så ventilation och ljusinsläpp var nog inte riktigt lika viktigt på den tiden, säger Anders.

Tjurarna utfodras sex gånger per dygn vilket innebär att de har fri tillgång till mat.
– Det hela är mycket smidigt. Maten blandas automatiskt från silon och sen har jag en fodervagn för kraftfodret och en balupprullare som jag använder till ensilaget, förklarar Anders.

Bredvid det stora stallet finns en mindre byggnad som idag används för kalvar på ströbädd.
– Vi var tvungna att få upp något snabbt för de djur som gick ute när det gamla stallet brann ner. Ydre-Grinden levererade då denna lösning med tillhörande inredning, berättar Anders.

Idag, drygt två år efter branden flyter verksamheten på i bra takt i det nya moderna stallet.
– Det känns som det har blivit ett litet uppsving för svenskt kött de senaste åren, vilket är väldigt kul, avslutar Anders Rehn.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.