Backegården på Visingsö

Nytt stall på Backegården

Publicerad

I juni 2021 brann hela kostallet på Backegården i Rökinge på Visingsö ner till grunden.
– Vi lyckades att få ut alla djuren. När räddningstjänsten kom till platsen höll vi precis på att släpa ut den sista kalven, berättar Jörgen Larsson som driver gården.

Djuren hystes tillfälligt in i flera granngårdar som nyligen lagt ner sina verksamheter.

– Det var lite tur i oturen kan man säga. Efter ungefär en månad lyckades vi sälja korna, men vi behöll ungdjur och kvigor, berättar Jörgen.

Efter en kort tids funderingar bestämde sig Jörgen för att satsa vidare. 

– Jag var med Sture, säljare på Ydre-Grinden, ute och tittade på flera olika gårdar och blev inspirerad, berättar Jörgen.

I mars 2022 var det byggstart för det nya stallet och efter 11 månaders byggtid stod det färdigt för inflytt.

– Byggprocessen flöt på väldigt bra. Vi har gjort allt arbete själva, berättar Jörgen. Vi har till och med blandat all betong, vilket var ungefär 500 kubikmeter, fortsätter han.

Under resans gång blev det lite ändringar i de ursprungliga ritningarna som Ydre-Grinden gjort.

– Vi fick lite nya tankar under byggtiden, men det löste sig bra tack vare gott samarbete med Ydre-Grinden. Vi ritade om och reviderade tillståndet till Länsstyrelsen och allt blev mycket bra till slut, berättar Jörgen.

Hela inredningen i det nya stallet kommer från Ydre-Grinden. 

– Vi hade Ydre-Grindens produkter även i det gamla stallet och vi har varit väldigt nöjda, så det var ett naturligt val. All inredning kom i en lastbil med släp och det tog 1,5 timme att lasta av den. Sen tog det en månad att skruva ihop allt, berättar Jörgen.

Resultatet av byggprojektet blev ett helt nytt och lättskött stall med plats för 200 mjölkande kor.

– Vi har fått bort mycket av de monotona och ansträngande arbetsmomenten. Idag handlar det mycket mera om att övervaka och se till att allt flyter på. Korna går ut och in som de vill och vi märker på mjölkproduktionen att de trivs och mår bra, förklarar Jörgen. 

Mycket är automatiserat i stallet och här finns tre mjölkrobotar och två gödselrobotar. Utfodring sker med hjälp av en kedjeutfodring som förser sex foderstationer och mjölkrobotarna med kraftfoder.

– Vi kan följa varje ko ner på individnivå och se precis hur mycket de äter och mjölkar. Det gör att vi tidigt kan upptäcka om en ko inte mår bra och kan då snabbt sätta in rätt åtgärder, säger Jörgen. 

I stallet finns även en kalvavdelning med allt som behövs för att ta hand om de minsta djuren. 

– Vi har spädkalvboxar och kalvningsboxar men även sjukboxar och ensamboxar på ram som man smidigt kan köra ut. Sammanlagt har vi plats för 56 kalvar, berättar Jörgen.

För att få ett optimalt inomhusklimat har stallet fyra brisfläktar i taket.

– De ger frisk luft och gör att korna mår bättre. När det är varmt ute så minskar annars kornas aptit vilket också leder till att de mjölkar sämre. Men med hjälp av brisfläktarna kan vi motverka det, förklarar Jörgen. Sen gillar inte flugorna när det blåser, så det bidrar ännu mer till en ökad kokomfort, fortsätter han.

Jörgen tog över gården efter sin far 2005 och är idag den enda mjölkbonden på Visingsö.

– På 50-talet fanns det över 130 mjölkbönder här på ön, så man kan verkligen säga att tiderna har förändrats. Men vi producerar mer mjölk idag, så utvecklingen har gått framåt, avslutar Jörgen.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.