• Ikon kossa
  • Ikon häst

Nytt stall på gammal grund

På Skönero gård utanför Valdemarsvik har syskonen John och Jessica Furenbäck byggt ett helt nytt isolerat stall för mjölkkor. De driver gården tillsammans med sin far Sven-Åke.
– Vi hade två gårdar sedan tidigare, och vi köpte den här gården för att flytta hit vår mjölkproduktion, berättar John.

På Skönero gård fanns ett gammalt stall som de beslutade sig för att riva.

– Men storleken var bra, så vi kunde bygga det nya stallet på samma platta, vilket sparade en hel del tid i byggprocessen, förklarar John. Det ställde ju dock lite speciella krav på ritningarna, eftersom det fanns fasta mått att förhålla sig till, fortsätter han.

Valet föll på Ydre-Grinden för att de kunde presentera den bästa ritningen för det nya mjölkstallet.

– Idag är det ofta det som avgör. Ydre-Grinden är väldigt duktiga på det och den lösningen som de presenterade föll oss väldigt bra i smaken, berättar John.

Det var också viktigt för John att få inredning av robust kvalitet.

– Gödsel, mjölk och de tunga djuren utsätter ju hela anläggningen för ganska tuffa tag, så det är viktigt att grejerna håller, förklarar han.

Själva bygget drog i gång på våren 2019 och i september samma år stod det nya stallet klart.

– Det var ett bra byggprojekt utan några missöden. Men det är många beslut som ska fattas, och det uppstår detaljer att ta ställning till hela tiden. Men det är tryggt att ha en erfaren partner som Ydre-Grinden. Man märker ju att de har gjort det här tidigare, säger John.

Mjölkningen är helt automatiserad och sköts av två mjölkrobotar. På gården finns idag 120 mjölkkor och 100 köttdjur. Men tack vare smarta lösningar och ny teknik är personalbehovet inte särskilt stort.

– Teoretiskt sett skulle hela den här anläggningen kunna skötas av en person, men vi försöker i möjligaste mån att undvika ensamarbete. Förutom oss tre ägare så har vi två anställda som hjälper till att drifta de tre anläggningarna, berättar John.

För familjen Furenbäck är det viktigt att djuren mår bra.

– Alla kor är individer så det gäller att hålla koll på dem och se så att det har det bra. Men det finns också en ekonomisk aspekt på det hela. Djur som mår bra mjölkar bättre, berättar John. Hos oss styr kon sitt eget liv i stor utsträckning. Den kan bli kliad, vila, äta och bli mjölkad precis när den känner för det, fortsätter han.

Hela anläggningen är idag väldigt driftsäker och det är sällan några problem.

– All ny teknik har lite inkörningstid, men när allt väl var igång så har det funkat fantastisk bra. Vi har haft fortsatt bra kontakt med Ydre-Grinden även efter själva bygget, berättar John.

Fler kundprojekt

Kontakta oss - vi hjälper er att hitta lösningen som passar just er verksamhet!

0381-502 50   info@ydre-grinden.se

Erbjudanden du inte vill missa, direkt i din inkorg