Ökad djurkomfort och bättre arbetsmiljö i Vitemåla

Publicerad

På Vitemåla gård utanför Mönsterås var djuren tidigare uppdelade i tre olika stallbyggnader. Men efter en satsning på ett nytt stall finns nu alla ungdjur under ett och samma tak.
– Det sparar arbetstid och ger en ökad komfort för djuren, säger Stefan Ljungfjärd som driver gården tillsammans med sina två bröder. 

Vitemåla gård har varit i familjen Ljungfjärds ägo sedan 1962. Stefan och hans bröder är nu tredje generationen som driver gården och förutom lantbruket har de även en verkstad för service av lantbruksmaskiner. 

– Min äldste bror sköter verkstaden medan jag och mellanbrorsan driver lantbruket. Men mor och far hjälper också till fortfarande, även om de dragit ner ganska ordentligt, berättar Stefan.

På gården bedrivs mjölk- och köttproduktion och tidigare var djuren uppdelade i tre olika stall. Under pandemin fattade familjen beslutet att bygga nytt för att få en mer effektiv arbetsmiljö och bättre djurkomfort. 

– Vi hade ett arrendestall och två äldre stall så behovet av att bygga nytt var påtagligt om vi överhuvudtaget skulle fortsätta, berättar Stefan. 

Stefan tog kontakt med Ydre-Grinden och presenterade sina idéer kring hur han ville ha det i ett nytt stall. 

– Vi hade vissa specifika önskemål som att vi ville ha skrapgång och djupströbädd för alla tjurar. Dessutom vill vi kunna gödsla ut bäddarna individuellt. När vi fått detaljerna på plats gick det rätt fort, säger Stefan. 

I juni 2021 sattes plintarna och andra veckan i oktober samma år var det klart för inflyttning. 

– Bygget var klart två veckor innan deadline. Det vet jag inte om jag hört talas om tidigare, men vi hade bra driv genom hela bygget och stötte inte på några större problem – vi stod aldrig still, berättar Stefan. 

Ökad djurkomfort

Det nya stallet har plats för över 300 djur fördelat på sinkor, kvigor, tjurar och kalvar. Djupströbäddarna med individuell utgödsling finns på plats och även liggbås till kvigorna. 

– Liggbåsen ville vi ha i ganska många grupper så att de blir lite enklare att hantera, plus att vi upplever att det blir bättre för djuren, säger Stefan. 

Bland annat har tillväxten på tjurarna ökat och kalvarna “växer så det knakar”. 

– Dessutom har det blivit betydligt lättare att få djuren dräktiga. Exakt vad det beror på vet vi inte, men det är en påtaglig skillnad. Det kommer att ge positiva effekter på sikt, säger Stefan. 

Men det är inte bara djuren som fått det bättre i det nya stallet. Det sparar också tid för Stefan och hans bröder. 

– Vi räknade ut att vi sparar cirka tre timmars arbetstid per dag. Dels på grund av att vi har alla djur i samma stall men också smidigheten kring utfodring och utgödsling sparar tid, berättar Stefan. 

Hela bygget gjordes på totalentreprenad av Ydre-Grinden och bolaget har även levererat all stallinredning. 

– Vi är väldigt nöjda. Extremt nöjda till och med. Vi hade lite tur att vi valde att göra den här satsningen i rätt tid. Men vi ser positivt på framtiden och tror på ett ökat behov av svenskt lantbruk, avslutar Stefan. 


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.