Östergården satsar på bra stallinredning

Publicerad

Under de senaste tio åren har Östergården i Brismene vuxit med tre nya stallbyggnader. Alla har inredning från Ydre-Grinden och när det senaste ungdjursstallet är i full drift har gården plats för 370 djur.rn– Jag tror på det svenska lantbruket och vill vara med och utveckla det, berättar Markus Brisbo som driver gården.

På Västgötaslätten, mitt emellan Falköping och Ulricehamn, ligger Östergården i byn Brismene. Här har familjen Brisbo drivit lantbruk i tre generationer. Idag är det Markus Brisbo som driver gården och under det senaste decenniet har han stegvist utökat kapaciteten med flera nya stall. Den senaste satsningen är ett nytt ungdjursstall som gör att gården nu har plats för 200 köttdjur totalt.

– Jag gillar att utveckla gården hela tiden. Att våga tro på det svenska lantbruket och vår inhemska matproduktion är viktigt. Om inte jag gör det, så gör kanske ingen annan det heller, säger Markus Brisbo.

I det nya ungdjursstallet är all invändig inredning från Ydre-Grinden – från utgödsling till ventilation.

– Jag vill ha rejäla grejor i stallen som håller länge – och det upplever jag att Ydre-Grinden har. Dessutom fick jag väldigt bra service när stallet skulle ritas upp. Ydre-Grinden ställde upp med ritningar och att detta är mitt tredje stall med produkter från samma leverantör säger väl sitt, berättar Markus.

Inredningen i ungdjursstallet är väl disponerad med generösa spaltboxar, liggbås, ätfronter och ströboxar. Här finns gott om plats för välmående djur med goda förutsättningar att växa och utvecklas. Utgödslingen görs i både kulvert och rännor med linspel. Hela stallet är helt enkelt byggt för att vara lättskött och hållbart.

– I alla stall jag byggt har jag haft fokus på att minska tidsåtgången. Sparar man tio minuter om dagen på en viss uppgift blir det många timmar på ett år, säger Markus.

Stallbygnaderna på Östergården är byggda i en U-form där gårdens ursprungliga ladugård byggts på med både mer plats för mjölk- och köttproduktion. Utöver de cirka 50 ton kött som gården producerar varje år har Markus också 170 kor, kalvar och kvigor. Förr var mjölkproduktionen omfattande i bygden, men idag är det bara Östergården som producerar mjölk i trakten.

– Men det har också gjort det möjligt för mig att expandera genom att arrendera mer mark för spannmålsodling och bete, säger Markus som idag brukar cirka 200 hektar för gräs, spannmål och bete.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Nyhetsbrev

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden. Brevet kommer ut en gång i månaden och vi fyller inte din inkorg med skräp. Vi lovar!