• Ikon kossa
  • Ikon häst

På Valsinge får djuren en femstjärnig tillvaro

Sedan 2019 går alla mjölkkor fritt i det nybyggda stallet på Valsinge gård. Metoden kallas FreeWalk Farming och ger lugna, harmoniska och välmående djur. 

– Kor som mår bra mjölkar också bättre, säger Ylva Righard som driver gården tillsammans med sin son Erik Gunnarsson. 

Valsinge gård ligger vackert beläget i storslagen natur utanför Björsäter i Östergötland – ungefär mitt emellan Åtvidaberg och Linköping. Gården drivs sedan 2019 av Erik Gunnarsson tillsammans med sin mor Ylva Righard. Gården har anor från 1930-talet och har genomgått flertalet renoveringar genom åren. Men när det var dags att bygga ett nytt stall för mjölkkor var det innovativa idéer som stod i fokus. 

– Jag är veterinär och hade inspirerats av FreeWalk Farming som är ett nytt sätt att hålla mjölkkor. När vi byggde detta var vi i princip den enda gården i Sverige, men idag finns det flera, berättar Ylva. 

FreeWalk Farming är en relativt ny metod för att bedriva djurhållning med inriktning på mjölkkor. Det drivs en del forskning på området och beskrivs ofta som ett genombrott för djurvänlig mjölkproduktion. Tanken med FreeWalk Farming är vad det låter som – korna går helt fritt inne i stallet som är en enda stor öppen yta med en kompostbädd som harvas och underhålls regelbundet. Stallet är till stora delar automatiserat med mjölkrobotar och automatisk utfodring för att hålla nere arbetsinsatsen. 

– Men den som driver lantbruk vet att det alltid finns att göra – hur mycket man än lyckas automatisera, säger Erik.

Stallet stod färdigt 2019 och har plats för 120 kor. I Valsinge har dock sinkorna en egen avdelning i stallet i nuläget. Den största skillnaden mellan traditionell djurhållning och FreeWalk Farming är hur lugna korna är, menar Ylva. 

– Det är extremt lugnt i stallet. Kossorna verkar trivas väldigt bra. Jag var lite orolig för att man skulle tappa kontakten med vissa av djuren, men det har blivit tvärtom. Dessutom är de kor som tidigare var lite nervösa nu mycket lugnare och vi har i princip inga skador på djuren, berättar Ylva. 

Kompostbädden i stallet består ett flertal lager organiskt material. Ju längre ner i bädden du kommer desto grövre material. 

– Vi räknar med att de nedre lagren håller i tre till fyra år medan de övre lagren harvas och underhålls regelbundet och blir halvfärdig kompost, berättar Erik. 

Kompostbädden skapar ett behagligt inomhusklimat för djuren året runt. 

– Men vi har ju inte haft någon riktig vinter ännu, så vi får väl se hur det blir om det blir riktigt kallt, säger Erik. 

Stallet är halvisolerat med stålstomme. Ydre-Grinden har levererat all byggnation och tillhörande inredning, spaltgolv och helautomatisk utfodring med stationär fodermixer, rivarbord, transportör och bandfoderfördelare. 

– Vi valde Ydre-Grinden och de har en väldigt bra entreprenör här i trakten som vi har stort förtroende för. Det är alltid en utmaning att få igenom nya idéer men vi är nöjda med resultatet, säger Ylva.

Fler kundprojekt

Kontakta oss - vi hjälper er att hitta lösningen som passar just er verksamhet!

0381-502 50   info@ydre-grinden.se

Erbjudanden du inte vill missa, direkt i din inkorg