Sevefelt i Lekeryd

Satsning inför generationsskifte på Brunnstorp

Publicerad

I januari 2023 flyttade de första köttdjuren in i det nybyggda stallet på gården Brunnstorp utanför Lekeryd.
– Vi rev en gammal lösdriftshall i maj 2022 och ersatte den med en helt ny byggnad. Vi har fått en lättskött och smidig anläggning så vi är fantastiskt nöjda, säger Hans Sevefelt.

Sedan 1988, då bröderna Hans och Mats Sevefelt tog över gården efter sin far har de drivit den tillsammans.

– Vår farfar köpte gården 1930 för 44 000 kr, berättar Hans. Vi har hela tiden haft ordinarie jobb så vi har drivit gården med cirka 100 köttdjur på vår fritid, fortsätter han. 

Bröderna har lagt mycket tid och arbete själva under hela byggprocessen för att hålla nere totalkostnaden.

– Vi har format, armerat och gjutit själva, med viss hjälp från en lokal byggfirma. Och vi har skruvat i tusentals skruvar. Allt som vi har kunnat göra själva har vi gjort själva, berättar Mats.

Ydre-Grinden har gjort samtliga ritningar till bygget och har även hjälpt till med förprövningen hos Länsstyrelsen.

– Vi gjorde skiss själva på hur vi tänkte att det skulle se ut. Utifrån skissen har sedan Ydre-Grinden gjort ritningar både för gjutningen och själva bygget. Det är viktigt att alla mått följer gällande djurskyddsregler, så därför var den hjälpen guld värd, säger Hans.

All inredning och utgödsling kommer från Ydre-Grinden som även bistod med ett montageteam när allt skulle sättas på plats.

– Vi är mycket nöjda med hur samarbetet har fungerat. Ydre-Grinden har även levererat nockventilationen med ljusinsläpp i taket. Vi har fått en fantastisk miljö för våra djur. Vi märker att djuren trivs här och tack vare att stallet är isolerat så är det en skön och behaglig temperatur hela året både för djuren och för oss som jobbar här, berättar Mats.

Efter bygget har kapaciteten ungefär fördubblats och här finns nu plats för 175 djur. Nybygget är sammanbyggt med det äldre stallet, vilket gör att fodersystemet kan serva både den gamla och den nya delen.

– Utöver de 90 djuren vi har i den gamla delen har vi nu ytterligare 90 liggbåsplatser plus boxar för ca 25 kalvar, berättar Hans.

Den stora skillnaden efter nybygget är att allt är mycket smidigare att sköta, och många tunga arbetsmoment har försvunnit

– I teorin kan vi ta hand om allt som behöver göras på 1,5 timme om dagen. 30 minuter på morgonen och en timme på kvällen. Sen tillkommer så klart tid för tillsyn, klövvård och liknande och så blir det så klart alltid en massa annat som ska fixas, förklarar bröderna.

Tanken är att Hans son Edvin ska ta över gården och driva den vidare i fjärde generationen.

– Vi har börjat planera för ett generationsskifte, och tanken är att vi två pensionärer ska börja trappa ner i takt med att Edvin tar en större del av det dagliga arbetet här på gården, förklarar Hans och Mats.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.