Stabil inredning hos Lindhs djur & natur

Publicerad

Det började med 13 kor 1963. Sedan dess har gården vuxit markant och idag har Lindhs djur & natur cirka 2500 djur fördelat på två anläggningar; Stora Hanåsa och Forsaryd. 

På gården i Forsaryd är det köttproduktion som är i fokus men på Stora Hanåsa handlar allt om mjölk. 

– Det kanske är lite ovanligt idag, men vi har valt att ha två ben att stå på med både mjölk- och köttproduktion, berättar Joakim Lindh som driver företaget tillsammans med sin son André och sin syssling Marcus. 

Utvecklingen på gården har gått snabbt – under de senaste tio åren har tre nya ladugårdar byggts och effektiviteten har ökats kraftigt.

– Innan 2012 hade vi 300 uppbundna kor. Då byggde vi ett nytt mjölkstall med plats för 700 djur, tolv mjölkrobotar och högre krav på automatisering, berättar Marcus. 

2017 var det dags för ett nytt kalvstall för 300 kalvar i hyddor och gruppboxar med låsbara fronter. Där får de gott om spelrum innan de flyttar vidare på gården. I halva stallet består väggarna av Ydre-Grindens gröna skivgrindar vilket ger ett luftigt stall med öppningsbara väggar. 

– I kalvstallet kommer all inredning från Ydre-Grinden. Vi har tidigare haft andra leverantörer av inredning men vi har gått över helt till Ydre-Grinden eftersom vi ser att grejorna håller över tid. Även på gården i Forseryd är all inredning från Ydre-Grinden, säger Marcus. 

Ungdjur i tre etage

Lite längre upp på gården finns ett ungdjursstall som är imponerande stort. Här finns plats för över 600 ungdjur.

– Stallet är byggt i en backe så stallet har tre etage där vi har djuren i olika grupper. På övervåningen är de djur som ska insemineras. Sedan flyttas de ner när de är dräktiga och så går de där tills de ska kalva, berättar Marcus. 

Stallet har dubbla foderbord och är 47 meter brett och 96 meter långt. Även här kommer alla fronter och inredning från Ydre-Grinden. Med det senaste projektet är det färdigbyggt på ett tag, menar Joakim. 

– Vi har liksom kommit till vägs ände. Målet var att få bort alla uppbundna djur och det har vi lyckats med. Nu är åkerarealen slut så vi kan inte växa mer, menar han. 

Lindhs djur & natur har 14 anställda inklusive Marcus, Joakim och André Lindh.

– För mig är det en ynnest att kunna jobba med nästa generation under ett antal år. Jag är lyckligt lottad jämfört med många andra, avslutar Joakim.


@YDREGRINDEN_NOT

Besök Ydre-Grinden på Instagram

Det senaste från Ydre-Grinden

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och ta del av nyheter och aktuella erbjudanden.